1 listopada, 2021

Što je domena?

Što je domena?

Domena

Domena je jedinstveno ime, odnosno internetska adresa Vaše web stranice i e-mail računa. Kao što postoji adresa na koju Vam stiže pošta, tako postoji i internetska adresa – npr. adesign.hr . Ako želite poslati pismo prijatelju, sigurno ga nećete pitati da Vam da koordinate lokacije koju tražite, nego točnu adresu. Tako je slučaj i sa domenom. Umjesto da koristimo IP adresu (npr. 191.178.88.88) što je mnogo teže zapamtiti, Vaša tvrtka može imati domenu sa vlastitim imenom ili poslom kojim se bavite. Domena je jedinstvena za svaki web i vrlo je bitno izabrati pravu domenu. Postoji niz domena koje možete zakupiti: .hr, .com.hr, .com, .net, .biz, .org itd.

Naziv domene je unikatan, odnosno ne može biti više domena istoga naziva, a registriraju se kod određenih institucija pod određenim pravilima (koja nisu ista za sve domene).

Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, te sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr), a .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Besplatne domene

Ako Vaše poslovanje cilja na klijente u Hrvatskoj ili želite posjetiteljima svoje internet stranice stvoriti dodatni osjećaj da su na “pouzdanom domaćem terenu ” – gotovo je nezaobilazno da imate registriranu domenu sa nastavkom .hr.

Ako želite registrirati .hr domenu koja će nositi ime vaše tvrtke, obrta ili udruge, imate pravo na njezinu registraciju bez ikakve naplate preko CARNET-a (vršnog državnog tijela za .hr domenu).

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja nudi besplatne domene, ali uz ograničenje – dozvoljena je registracija samo jedne besplatne .hr domene.

Besplatna domena uglavnom dolazi pri prvom odabiru ili novom odabiru hosting paketa što u teoriji zvuči odlično, ali prije nego što se odlučite za hosting paket koji uključuje besplatnu domenu, morate obratiti pozornost na dvije stvari: pitanje vlasništva domene i produljenja domene.

Besplatno produljenje domene

Ustaljena je praksa da pružatelji hostinga uglavnom imaju naviku da domenu daju besplatno samo za prvu godinu zakupa hosting paketa, a za svaku novu godinu zakupa domene morate ponovno platiti.

Registriranje besplatne .hr domene

Kao što smo već naveli, ako želite registrirati .hr domenu koja će nositi ime vaše tvrtke, obrta ili udruge, imate pravo na njezinu registraciju bez ikakve naplate preko CARNET-a.

Besplatna .hr domena registrira se putem online sustava za registraciju smještenog na adresi: https://www.domene.hr/portal/registriraj

Registrirati je mogu pravne osobe (trgovačka društva, poduzeća, tijela državne uprave, javne ustanove, udruge, stranke) registrirane u HR (koje imaju OIB) i fizičke osobe sa samostalnom djelatnošću (obrtnici, odvjetnici i bilježnici, liječnici, stomatolozi, samostalni umjetnici) registrirane u HR (koje imaju OIB).

Građani ne mogu registrirati besplatnu .HR domenu! Sve fizičke osobe iz RH jednoznačno prepoznatljive po svojem osobnom identifikacijskom broju (OIB) samo mogu registrirati besplatnu domenu s nastavkom .iz.hr ili .from.hr domenu.

Svaki korisnik ima pravo na samo jednu besplatnu domenu.

Naziv besplatne .hr domene

Naziv domene sastoji se od niza od najmanje 3, a najviše 63 znaka koje čine: slova engleske abecede (pri čemu nema razlike između velikih i malih slova); brojevi 0-9 (s time da barem jedan znak u nazivu mora biti slovo); znak crtice (-), pri čemu crtica ne smije biti ni prvi ni posljednji znak u nazivu, niti se smije pojavljivati na dva uzastopna mjesta.

Za pravne osobe naziv besplatne domene mora sadržavati registrirano ime ili registriranu kraticu imena pravne osobe (Pravilnik, članak 19 ), a za fizičke osobe sa samostalnom djelatnošću naziv besplatne domene mora sadržavati naziv samostalne djelatnosti i ime i prezime ili dio imena i prezimena vlasnika ili naznaku vrste samostalne djelatnosti (Pravilnik, članak 20).

Kako registrirati domenu?

Prvi korak je provjera domene! Ako ste našli savršeno ime za Vaše poslovanje , još je samo ostao korak provjeriti je li ta domena dostupna. Ukoliko želite registrirat besplatnu .hr domenu, na stranici domene.hr u pretraživač domena upišite ime i odaberite provjeru.

Ukoliko Vam sustav javi da je domena slobodna, nastavite s registracijom, upišite potrebne podatke. Nakon određenog vremena potrebnog za registraciju domene dobiti ćete obavijest o tome da se postali vlasnik Vaše domene!

Ako želite registrirati naplatnu .hr ili .com.hr domenu (a nemate pravo na besplatnu), trebati znati da se one ne mogu registirati samostalno, već za vas to mora odraditi odabrana hosting podrška, ali samo oni bazirani u Hrvatskoj. Naša hosting platforma A-Design Vam, osim toga, može i odraditi posao oko postavki i administracjie za uspješno korištenje.

Ako želite registrirati .hr domenu koja odgovara imenu vaše tvrtke, obrta ili udruge, imate pravo na njezinu registraciju bez ikakve naplate preko CARNET-a. A-Design Vas može osloboditi suvišne administracije i odraditi kompletnu proceduru oko registracije naplatnih domena. Odaberite domenu prema Vašim potrebama i obratite nam se s punim povjerenjem!

KONTAKT

Što je hosting?

Kako bi domenu učinili javno dostupnom posjetiteljima na internetu potreban Vam je hosting. Najlakše rečeno, hosting je zakupljeni dio servera na kojem se nalazi Vaša

Read More »

Što je responzivnost?

Sadržaj Vaše stranice prelazi granice ekrana kad otvorite stranicu na mobilnom uređaju? Slike su prevelike, a tekst nije čitljiv? Ukoliko je odgovor da – imate

Read More »

Što je domena?

Domena Domena je jedinstveno ime, odnosno internetska adresa Vaše web stranice i e-mail računa. Kao što postoji adresa na koju Vam stiže pošta, tako postoji

Read More »