22 listopada, 2021

Što je hosting?

Što je hosting?

Kako bi domenu učinili javno dostupnom posjetiteljima na internetu potreban Vam je hosting.

Najlakše rečeno, hosting je zakupljeni dio servera na kojem se nalazi Vaša web stranica i Vaši mailovi. Prilikom izrađivanja stranica, da bi tekstualni dokumenti, slike, glazba, videozapisi i bilo koja druga vrsta digitalnih podataka bili dostupni na Internetu, potrebno je da se smjeste na neki web server.

Zato je jako bitno izabrati kvalitetan hosting, a tehničku stranu oko postavljanja Vaše stranice na hosting, instalacije CMS-a i otvaranja mail adresa, za Vas ćemo rado odraditi mi!

Kako odabrati najbolji hosting?

Kao što je već rečeno, hosting je zakupljeni dio servera, a sam server je zapravo izuzetno jako računalo napravljeno upravo za namjenu servera što znači da ima daleko više diskovnog prostora, memorije i procesorske snage nego kućno računalo.

Prvo pitanje koje zahtjeva odgovor je kako razlikovati kvalitetan od lošeg hostinga? Kvalitetan hosting za Vašu stranicu je onaj hosting koji će omogućiti da se Vaša web stranica brzo učitava, da je gotovo uvijek  dostupna posjetiteljima i naravno – da što povoljnije dobijete odličnu uslugu.

Što je vrijeme dostupnosti?

Kako bi odgovorili na to pitanje, potrebno je prvo proučiti što su to serveri?

Jednostavno rečeno, možemo reći da su serveri snažna računala koja rade non-stop, te koje s vremena na vrijeme trebaju ugasiti da bi se očistili i nadogradili hardwari ili učiniti servere nedostupnima da bi se nadogradio software, te očistile nepotrebne datoteke.

Ali tu također postoje opasnosti (kao i kod drugih uređaja): naprimjer rizik od kvara, nestanka struje i drugih nepredviđenih faktora zbog kojih dolazi do gašenja servera i samim time – Vaša stranica bi bila nedostupna.

Da bi se to izbjeglo, kvalitetni hosting provideri imaju, jednostavno rečeno, duple servere ili UPS-ove. Da pojasnimo: ako se server na kojem je Vaša web stranica treba ugasiti ili se nekim slučajem ugasi sam, rezervni server će preuzeti funkciju prvog tako da ni Vi ni posjetitelji Vaše stranice nećete primijetiti s kojeg servera se stranica učitala. Čak i u slučaju nestanka struje, napajanje servera će biti provedeno preko UPS-eva dok se ne upale agregati.

Brzina učitavanja Vaše stranice ovisi o hostingu! Kao što smo već objasnili, server se može promatrati kao jako snažno računalo, a računala sadrže SSD diskove. Oni imaju puno veću brzinu pisanja i čitanja podataka nego klasični diskovi, a ako Vaš hosting partner (pokušavajući uštedjeti na Vama) koristi obične diskove, Vaša stranica će trebati duže vrijeme učitavanja! Osim diskova, na brzinu učitavanja Vaše stranice utječe i održavanje servera, količina memorije, te procesorska snaga koja je dodijeljena Vašem hosting paketu.

Što je Content Delivery Network?

Govoreći o hostingu, moramo spomenuti i drugu bitnu stvar, a to je CDN (Content Delivery Network).

Prema definiciji, CDN je geografski distribuirana mreža proxy poslužitelja i njihovih podatkovnih centara kojoj je cilj pružiti visoku dostupnost i performanse prostornom distribucijom usluge u odnosu na krajnje korisnike. Što to zaista znači?

Internet u globalu funkcionira tako što skup servera i rutera međusobno ,,komuniciraju” i ,,usmjeravaju” promet. Odnosno, kada upišete naziv stranice, Vaš preglednik šalje zahtjev u pravcu prvog rutera koji ga usmjerava na sljedeći i tako sve dok ne dođe do servera na kojem se nalazi web stranica koju tražite, a potom se sadržaj te web stranice šalje nazad prema Vama putem istih rutera.

Ovo je bio slučaj za servere koji su u Vašoj blizini i gdje se na putu između Vas i servera nalazi malo ,,stanica”, ali kada netko želi otvoriti Vašu web stranicu iz Francuske ili Australije, to je već dalja putanja i ona utječe na brzinu učitavanja.

Upravo zbog toga postoji CDN!

Cilj CDN-a je da se sadržaj krajnjim korisnicima dostavi uz visoke performanse i maksimalnu dostupnost ili, jednostavnije rečeno, to je web stranica koja je smještena na serverima diljem svijeta, što znači da će se tako Vaša web stranica uvijek učitavati s najbližeg servera (čime dobivate i najveću brzinu učitavanja Vaše stranice).

Trenutno na tržištu postoji mnogo hosting providera koje možemo svrstati u tri različite kategorije. Prvi su hosting provideri koji iskorištavaju neznanje korisnika i previše naplaćuju svoju uslugu uz limitiranje korisnika razno raznim faktorima.

Drugi su hosting provideri koji koriste starije tehnologije i ne održavaju servere redovito, a treća kategorija su hosting provideri koji zaista ulažu u opremu i nude vrhunsku uslugu po razumnoj cijeni jer su svjesni da će im kvaliteta usluge koju nude donijeti još više posla i preporuka.

A-Design ponosno pripada posljednjoj kategoriji jer svojim dugogodišnjim iskustvom, praćenjem trendova i potpunom uslugom pruža zadovoljstvo poslovanja svim svojim klijentima!

KONTAKT

Što je hosting?

Kako bi domenu učinili javno dostupnom posjetiteljima na internetu potreban Vam je hosting. Najlakše rečeno, hosting je zakupljeni dio servera na kojem se nalazi Vaša

Read More »

Što je responzivnost?

Sadržaj Vaše stranice prelazi granice ekrana kad otvorite stranicu na mobilnom uređaju? Slike su prevelike, a tekst nije čitljiv? Ukoliko je odgovor da – imate

Read More »

Što je domena?

Domena Domena je jedinstveno ime, odnosno internetska adresa Vaše web stranice i e-mail računa. Kao što postoji adresa na koju Vam stiže pošta, tako postoji

Read More »