11 listopada, 2021

Što je responzivnost?

Što je responzivnost?

Sadržaj Vaše stranice prelazi granice ekrana kad otvorite stranicu na mobilnom uređaju? Slike su prevelike, a tekst nije čitljiv? Ukoliko je odgovor da – imate problem s neprilagođenim dizajnom stranice. Raspadnutu strukturu i poremećene elemente rješavamo responzivnim web dizajnom!

Što je to responzivnost?

Responzivnost web dizajna je svojstvo koje omogućava prilagodbu elemenata stranice ovisno o veličini ekrana na kojoj se prikazuje. Ako je stranica responzivno dizajnirana, njen sadržaj, raspored stranice i veličina tekstova automatski se prilagođavaju veličini ekrana s kojim korisnik pristupa – stranica se drugačije pokazuje na mobitelu, tabletu, laptopu, velikom laptopu, monitoru itd., ali uvijek se prikazuje jednako dobro. Odnosno, responzivnost omogućuje da Vaša stranica uvijek izgleda kao da je rađena baš za uređaj ili ekran s kojeg će se otvarati.

U većini slučajeva, to uključuje smanjeni izbornik, povećanu veličinu teksta i prilagođene slike, a osim vizualne prilagodbe, često je potrebno prilagoditi i „težinu“ slika, jer bi prevelike slike mogle usporiti brzinu učitavanja i nepotrebno povećati količinu potrošenog prometa, pogotovo prilikom korištenja mobilnih mreža.

Danas je RWD (Responsive Web Design) standard pri izradi web stranice.

Kako i zašto se responzivnost razvila?

Dok je internet kakvog danas poznajemo bio u svojim početcima, web stranice koje su se tada razvijale pregledavale su se isključivo na stolnim računalima. Veličina monitora bila je više manje slična, te su zbog toga stranice izgledale otprilike jednako na svim računalima.

Ali s napretkom tehnologije – razvojem tableta i pametnih telefona – došlo je do problema neprilagođenih stranica. Internetske stranice namijenjene za stolna računala bile su prevelike za prikaz na malim ekranima i preuske za prikaz na monitorima većih dimenzija. Tad je na scenu stupio responzivni web dizajn!

Početkom 2010-ih došlo je do razvoja responzivnosti internetskih stranica čime je omogućeno da njihova veličina i sadržaj automatski budu prilagođeni veličini zaslona uređaja s kojim korisnik pregledava stranicu.

Zašto Vam je potreban responzivni dizajn?

Responzivnost u današnje vrijeme nije više samo potreba nego i standard, a preko 65% posjeta na Vašu stranicu je preko mobilnih uređaja!

Ako Vaša internetska stranica nije responzivna, korisnici će konstantno morati pomicati stranicu lijevo-desno, te smanjivati ili povećavati veličinu teksta kako bi pročitali sadržaj… Bez obzira koliko je usluga koja se na stranici nudi kvalitetna i privlačna, korisnik će i dalje biti frustriran što na mobitelu ništa ne vidi i što je korištenje stranice komplicirano. Više tu stranicu, ali i uslugu neće smatrati profesionalnom…

Još je jedan razlog zbog čega je responzivnost web dizajna važna: Google i ostale internet tražilice ocjenjuju kvalitetu stranice. Dodatne “bodove” daju stranicama koje imaju responzivan dizajn i oduzimaju “bodove” stranicama koje nemaju responzivan dizajn što na koncu utječe na pozicioniranje stranice prilikom prikazivanja rezultata. Manji broj posjeta uz negativnu ocjenu Google-a uzrokovat će prikazivanje Vaše stranice sve niže i niže u rezultatima.

Kako funkcionira responzivnost?

Kada se radi dizajn web stranice, istovremeno se rade 3 dizajna: dizajn web stranice za računala, tablete, te posebno za mobitele.

Kako bi stranica ostala prepoznatljiva za Vaše korisnike, pri izradi dizajna posebno se pazi na to da stranica maksimalno zadrži konzistentnost i izgled, te da (što je više moguće) jednako izgleda na svim uređajima.

Kada dođe na red izrada web stranice, tada se prema napravljenom dizajnu postavljaju dimenzije (visina i širina) sadržaja, ali se umjesto fiksnih dimenzija u pikselima postavljaju dimenzije u novim jedinicama, VW (View Width) i VH (View Height) koje označavaju širinu i visinu ekrana s kojim korisnik pristupa Vašoj stranici. Prema tome, sadržaj se prilagođava veličini ekrana, a korištenjem modernih značajki kao što su HTML5 i CCS3 tehnologije, razvijaju se potpuno responzivne web stranice.

Želite da i Vaša stranica bude responzivna?

Obratite nam se s punim povjerenjem jer je responzivan dizajn sastavni dio naše ponude za izradu web stranica!

KONTAKT

Što je hosting?

Kako bi domenu učinili javno dostupnom posjetiteljima na internetu potreban Vam je hosting. Najlakše rečeno, hosting je zakupljeni dio servera na kojem se nalazi Vaša

Read More »

Što je responzivnost?

Sadržaj Vaše stranice prelazi granice ekrana kad otvorite stranicu na mobilnom uređaju? Slike su prevelike, a tekst nije čitljiv? Ukoliko je odgovor da – imate

Read More »

Što je domena?

Domena Domena je jedinstveno ime, odnosno internetska adresa Vaše web stranice i e-mail računa. Kao što postoji adresa na koju Vam stiže pošta, tako postoji

Read More »